Vanliga frågor

Varför har ni inte Trygg e-handel märkning eller liknande?
Vi lever upp till alla de högt ställda krav som dessa företag ställer för att man ska få använda deras symbol. Men det kostar att ha den märkningen och vi anser att vi hellre bör hålla nere skopriserna. Vi producerar skorna under goda förhållanden i Spanien och av högsta kvalitet på skinn och andra material. Vi besöker fabrikerna flera gånger per år. Våra kunder är väldigt nöjda har gett oss höga ratingbetyg. Webbshopen har funnits sen 2009 och vårt lager och huvudkontor ligger i Alingsås. Du kan ringa och prata med oss direkt om du har frågor kring produktval, köp eller andra frågor. 

 

Vilken storlek ska jag beställa?

De flesta skomodeller på marknaden varierar i storlek även om det står samma storlek i. Det kan bero på att lästerna och modellerna är olika men även materialvalet har betydelse.
Brukar du ofta ha en viss storlek så är det troligtvis samma här med. I annat fall har vi skrivit en kommentar vid skon på fliken Passformsinformation. Under den fliken hittar du information om de aktuella storlekarna.  Är du osäker på storlek, mät dina gamla innersulor.

Så här mäts måtten på lästerna som är angivna under passformsinformation på varje sko:

En läst är den fotliknande form som skinnet spänns runt för att få formen av en sko. Dessa mått nedan mäts på lästen. Ballvidd och pådrag mäts runt foten.

 

En sko som är gjord på en viss läst har en viss beteckning i bredd tex, Bred läst. Modellen och materialet har också inverkan på vilken fotbredd skon passar till. En snörsko som är öppen långt ner på foten har en flexiblare passform och passar både smalare och bredare fötter än vad lästmåttet anger. En loafermodell har sitt bestämda mått men kan justeras med fler innersulor för smalare passorm och resårer på överdelen för mer vidd. Skor kan också lästas ut, dvs man sätter skon under tryck på just de ställen man vill öka bredden. Det fungerar bara på skor i skinn och som inte har sömmar på de ställen man vill utvidga skon. Man kan lästa ut själv hemma med vår utlästnignsspray eller lämna in till en skomakare.

 

Varför är det bra med urtagbara innersulor?

Det finns många fördelar med att kunna ta ur innersulorna.

1) Har du egna inlägg som är avpassade efter just din fot så kan du ta ur de befintliga innersulorna och lägga i dina egna. Den ortoped som gjort de personliga inläggen hjälper oftast till att anpassa dem efter de skor du vill kunna använda dem i.

2) Om man har fotsvett kan man snabbare torka skorna om innersulorna kan tas ur och torkas separat.

3) Om  man har fotsvamp kan man ta ur innersulorna och lägga dem i en påse i frysen över natten. Då dör bakterierna och även dålig lukt!


Läs mer under rubriken om fötter, problem och inlägg 

 

Är era skor miljövänliga?

Detta är en enkel fråga men svaret är inte lika enkelt eller snabbt. Det man i dagligt tal brukar mena med miljövänliga skor så är det naturgarvat skinn. Tyvärr är det så att naturgarvningens färg inte håller så bra för solljus. Det naturgarvade skinnet är dessutom för mjukt och töjbart för att ge stadga för foten. Både skinnets färg och struktur blir ojämn vilket innebär mycket spill eller ojämnt färgade skor. Så än så länge är det inte bra nog anser vi. Våra kunder förväntar sig att skorna är bra, stabila, håller länge och ser bra ut.Det går dessutom åt enorma mängder med vatten för att skölja bort överskottsfärgen efter den vegetabiliska garvningen. Det finns flera skoföretag med stark miljöprofil som valt bort vegetabilisk färgning bara för det, eftersom det i sig inte är miljövänligt.

Så tills de uppfinner en färg som håller och verkligen ger bra skor och är miljövänlig i sista änden, så färgar vi lädret med färger som kommer från Europa och som håller sig väl inom de hårda miljöregler som gäller här. För att få färgen att stanna kvar på skinnet används krom 3. Den är ofarlig (om man inte är just kromallergiker)Vi använder inte krom 6. 

 

Vi använder heller inte rågummi i yttersulorna. Gummiträden räcker inte till att producera skor utan är direkt omiljövänligt. Rågummi motstår heller inte lösningsmedel eller stark värme så om du står i en vattenpöl med bensin eller olja i, kan de lösas upp. Står sulorna nära varann i värme eller solljus smälter de och fastnar vid varann. Det finns många förvirrande begrepp på skomarknaden och ett av dem är att namnet gummi ofta används fast man avser plast med en gummikänsla.

Vi använder istället Thermoplastiskt gummi i yttersulorna (TR eller TPR) i flertalet av våra skor för att få en mer greppvänlig känsla. TPR är en återvinngsbar produkt. Vill du läsa mer, klicka här.

Vi anser att en sko som håller länge inte ökar på sopberget och därmed är miljövänlig.

Vi bevakar ständigt utvecklingen av skinn och andra komponenter på marknaden för att kunna använda miljövänligare alternativ när de är tillgängliga och bra nog.

 

Har ni veganska skor?
Nej, i stort sett alla våra skor är gjorda av animaliskt skinn. Det andas och är bra för fötterna. Skinn är ett naturmaterial som är restprodukt från matproduktion.

En del använder termen Veganskt skinn eller Veganläder, det är ett skinnlikande material gjort av plast, som är framställt av olja.  Vi har vissa delar av skor som ska vara extra stetchiga (för tex hallux valgus) som är gjort i elastiskt syntet (plast). 

 



Har du frågor om betalning, leveranstid, och returrätt mm, se fliken köpvillkor.

  

Undrar du över något som inte står med?

Ring vår kundservice eller maila oss på info@cinnamonskor.se så hjälper vi dig!