Är era skor miljövänliga?

Detta är en enkel fråga men svaret är inte lika enkelt eller snabbt. Tyvärr är det så att naturgarvningens färg inte håller så bra för solljus. Det naturgarvade skinnet är dessutom otroligt mjukt och töjbart och ger ingen styrsel alls för foten. Både skinnets färg och struktur är väldigt ojämn. Så än så länge är det inte bra nog anser vi. Våra kunder förväntar sig att skorna är bra, stabila och håller länge.

Det går dessutom åt enorma mängder med vatten för att skölja bort överskottsfärgen efter den vegetabiliska garvningen. Det finns flera skoföretag med stark miljöprofil som valt bort vegetabilisk färgning bara för det, eftersom det i sig inte är miljövänligt.

Så tills de uppfinner en färg som håller och verkligen ger bra skor och är miljövänlig i sista änden, så färgar vi lädret med färger som kommer från Europa och som håller sig väl inom de hårda miljöregler som gäller här. Vi använder inte krom 6!

Vi använder heller inte rågummi i yttersulorna. Gummiträden räcker inte till att producera skor utan är direkt omiljövänligt (som också korkar i vinflaskor från korkträden är). Rågummi motstår heller inte lösningsmedel eller stark värme så om du står i en vattenpöl med bensin eller olja i, kan de lösas upp. Står sulorna nära varann i värme eller solljus smälter de och fastnar vid varann.

Vi använder istället Thermoplastiskt gummi i yttersulorna (TR eller TPR) i flertalet av våra skor för att få en mer greppvänlig känsla. TPR är en återvinngsbar produkt. Vill du läsa mer, klicka här.

Vi anser att en sko som håller länge inte ökar på sopberget och därmed är miljövänlig.

Däremot bevakar vi ständigt vad som händer med utvecklingen av skinn och andra komponenter för att kunna använda miljövänligare alternativ när de är bra nog.