Hallux valgus

Symptom vid Hallux Valgus

Hallux valgus är ett tillstånd som kännetecknas av att stortåleden blir sned och att det växer ut en knöl på utsidan
av leden. Dock kan problem förekomma utan att stortåleden har blivit sned. Vissa personer känner smärta och irritation i leden utan att någon knöl syns, medan andra klarar sig från smärta trots att hallux valgus knölen är mycket utvecklad.

Orsak till Hallux Valgus

Hallux valgus är den vanligaste fotdeformiteten och förekommer framförallt hos kvinnor.
Orsaken anses vara ärftlig men skovalet är av stor betydelse. Allt för högklackade skor ger en förskjutning av belastningen till framfoten.
En spetsig form på skons framdel vrider stortån så hallux valgus uppstår.

Behandling av Hallux Valgus

Vid Hallux valgus rekommenderar vi individuella, ortopediska fotbäddar (skoinlägg) som stödjer främre fotvalvet.
Blir det riktigt besvärande kan operation komma i fråga.

Skotips

Viktigt är att inte gå i för smala eller spetsiga skor eller skor med för höga klackar.
Detta undviker irritation och minskar belastningen på stortåleden.

Extra breda skor är att föredra. I vissa fall kan utlästning av skorna över stortåleden vara nödvändig.
Om det gör ont finns det i Cinnamons kollektioner skor med stretchmaterial på
insidan eller på hela överdelen som ger plats och avlastar. Skriv hallux i sökfältet i webbshoppen så ser du vårt urval skor med extra stretchinga partier för Hallux Valgus.